Loonwerk

Gebroeders Nijssen en Zonen BV is ook actief in de conserventeelt. Hier wordt het proces van het begin, het zaaien van de doperwt, tot aan het eind, de erwten in pot of blik, beschreven.

Doperwten worden gezaaid in de periode eind maart tot en met eind mei. De periode waarin de teler zaait, kan per jaar verschillen aangezien deze wordt vastgesteld in overleg met de conservenindustrie. Hierdoor krijgt de fabriek over een periode van 6 tot 8 weken een constante aanvoer van doperwten.

Na een groeiperiode van circa 3 maanden worden de doperwten in opdracht van Rijko geoogst. Voor de oogst worden de percelen met erwten bemonsterd om het juiste moment van de oogst te bepalen. Het werkgebied strekt zich uit over Flakkee, Schouwen-Duiveland en Zuid- en Noord Beveland.

Als de erwten de juiste hardheid hebben gaat het werk voor Gebroeders Nijssen en Zonen beginnen. Gedurende een periode van 6 tot 8 weken wordt vrijwel onafgebroken gewerkt aan het oogsten van de doperwten. Wij hebben de beschikking over een tweetal dorsmachines. Deze machines plukken de peulen en doppen de erwten. Vanuit de dorsmachines worden de erwten overgeladen en naar het erf van de boer gebracht, waar de erwten worden gestort in een grote containerbak. Zodra deze container vol is, wordt deze direct afgevoerd naar de conservenfabriek waar men staat te popelen om het productieproces te starten.

In twee uur is de gehele aangevoerde lading gekookt, en zitten de erwten in blikken of potten klaar voor gebruik door de consument.

Bekijk de video hiernaast en zie hoe de erwten door Gebroeders Nijssen en Zonen BV worden geoogst.